TóInfo.hu
  Eagle-Comp Kft. - számítástechnika Notebook, laptop alkatrészek, kiegészítők
Kiemelt tavak:
»Balaton
»Velencei-tó
»Tisza-tó
»Fertő-tó
Különleges képeslapok kis- és nagykereskedése
Kiemelt tevékenységek:
» Horgászat
» Jet-Skizés
» Strandolás
» Vitorlázás

Nyomdatechnika felsőfokon
   
TavakAdatlapRészletek

Velencei-tó

Velencei-tó

Vízfelület: 26 km2
Hossza: 10,5 km
Szélesség: 1,5-3,3 km között
Átlagos vízmélység: 1,5-2 m
Vízgyűjtő területe: 602 km2
Víztömege: ~41 millió m3
A tó egyharmadát nádas borítja.

Vízminőség

A tó vízminőségéről a strandolási szezon ideje alatt a következő weboldalon tájékozódhat: KVVM

Tónál végezhető szabadidős tevékenységek


Bővebb információkért kattintson az ikonra!
horgaszat
Horgászat
vitorlazas
Vitorlázás
vizibiciklizes
Vizibiciklizés
kite_szorfozes
Kite-Szörfözés
szorfozes
Szörfözés
strandolas
Strandolás
setahajozas
Sétahajózás
madarvarta
Madárvárta
madarrezervatum
Madárrezervátum

Keres valamit? Kapcsolódó hasznos adatok

Közhasznú információk
Gyógyszertár
Háziorvos
Menetrend
Posta
Rendőrség
Szakrendelés
Önkormányzat
Szolgáltatások
Gyógyfürdő
Hús- és hentesáru
Óvoda
Pékség
Strand
Szállás
Utazási iroda
Vendéglátás
Kereskedelem
Áruház
Italáru
Vas- és szerelvényáru
Virágbolt
Zöldséges
Szomszédos települések
Agárd
Dinnyés
Gárdony
Kápolnásnyék
Nadap
Pákozd
Pázmánd
Székesfehérvár
Velence

Történet

A Velencei-tó a földtörténeti kor pleisztocén korszakának a végén, legfeljebb tizenkétezer-tizenötezer éve alakult ki. Két párhuzamos törésvonal között a földkéreg lesüllyedésével jött létre. A kialakult árkos mélyedést a viharos szelek tovább mélyítették, a felszíni vizek és a csapadék pedig feltöltötték. A tó területe kialakulásának idején több mint kétszerese volt a jelenleginek, vízszintje pedig 3-4 méterrel magasabb a mostaninál. Nagysága a holocén korban - a földtörténeti jelenkorában - a feltöltődés hatására fokozatosan csökkent. Halban, vadban gazdag környékét már az őskor embere felfedezte, s szálláshelyéül választotta. A régészeti leletek tanúsága szerint a kőkorszak, a réz-, a bronz- és a vaskor emberének települései valóságos koszorúként épültek rá a Velencei-hegységre.

A kőkorszak emberének nyomait fedezték fel a tóhoz közeli Csákváron, Lovasberényben, valamint Pákozdon, Nadapon, Sukorón, Agárdon és Velencén. Gazdag leletanyag - földvárak sora, telepek, temetők - igazolják, hogy a földtörténeti korok majd mindegyikének embere otthonra lelt a tó környékén.

Különösen sok nyomát fedezték fel a régészek a rómaiaknak. Egyik legfontosabb - az Aquincumból Sabariába vezető - hadiútjuk a Velencei-hegység déli lábánál, közvetlenül a tó partján húzódott. Első jelentős állomása a rómaiak idején Floridának nevezett Velence lehetett. A rómaiak építészeti kultúrájáról, tudásáról vall a csaknem teljesen ép kőgát Pátkán.
A rómaiakat a népvándorlás népei - a germánok, a hunok, az avarok, a szlávok, majd a magyarok - követték e tájon. Átvonulásukat, ideiglenes letelepedésüket sírok, temetők jelzik. A honfoglalást követően a Velencei-tó és környéke fejedelmi birtok lett. Szabolcs vezér szállta meg. Később évszázadokig a Csepel-szigeti ménes legelőterületeként hasznosították.

A középkor krónikásai szerint a környéken, a hajdani Novajon, a mai Kisfaludpuszta körül volt Árpád fejedelem ideiglenes szálláshelye is. Körülötte a Nyék, a Csák, a Baracska nemzetség telepedett le. A következő évszázadokban a királyi család, néhány nemesi család, valamint az egyház birtokolta a tavat és környékét. A velencei-tavat már a legrégebbi oklevelek, írásos kútfők is említik. Elsőként 1009-ben szent István egyik oklevelében szerepel Berény, a mai Lovasberény neve, Nadapot pedig, mint a kereszteslovagok birtokát III. Béla király uralkodásának idején, egy 1193-ból származó okiratban említik először. Ebből az oklevélből az is kiderül, hogy a tavat akkor - akárcsak a többi náddal, sással borított, vizenyős területet - fertőnek nevezték s halászvízként használták. A tókörnyék településeit a középkorban kevesen lakták. Plébániájuk sem volt, egy 1332-ben a plébániákról keszült összeírásban ugyanis még nem szerepel a nevük. ,,Pákaszt", a mai Pákozd nevét először 1348-ban említik. Dinnyés és Gárdony neve azonban csak 1410-ben tűnik fel először az okiratokban.

A százötven éves török uralom idején mindegyik település elnéptelenedett. az 1700-as években, a Rákóczi szabadságharc idején hadszíntérré vált a környék, a falvak lakói ismét a mocsarakban, nádasokban kerestek menedéket. Egy 1723-ban készült adóösszeírás adatai arról vallanak, hogy alig-alig akadt lakója a településeknek. Pákozdon 35, Velencén 12, Sukorón pedig csupán 5 adófizető jobbágy élt. A Rákóczi szabadságharc idején az egyik tó környéki településen, Pátkán volt Vak Bottyán generálisnak, a kurucok egyik fővezérének a főhadiszállása.

Magyarország történetének egyik legdicsőbb csatája is a tó környékén zajlott az 1848-as szabadságharc idején. A fiatal magyar honvédsereg Pákozdon győzte le Jellasics seregét. A dicsőség emlékét a pákozdi domboldalon obeliszk őrzi. A híres csatát megelőző haditanács színhelyén, a sukorói református templomban ma is láthatók a padokon a szabadságharc vezéreinek névtáblái.

Állatvilág

Tavasztól őszig közel ötvenféle madárfajtól hangos a nádas. Az egyedülállóan szép természeti értékekkel bíró madárrezervátum ideális helyet nyújt otthonteremtéshez, fészekrakáshoz, költéshez, táplálkozáshoz, átmeneti "szálláshoz", pihenéshez egyaránt.
Felfedeznivaló akad bőven, hiszen az év különböző szakaiban más és más szárnyas lakók népesítik be a nádszigetek közt megbúvó madárlakta-tanyákat.

Nyáron különféle récéknek, vöcsköknek, szárcsáknak, gémeknek, bíbiceknek, lileféléknek, bakcsóknak, nádi poszátáknak, nádi ludaknak, vízi tyúkoknak, dankasirályoknak; sőt, még a ritka, fokozottan védett hófehér nagykócsagoknak is otthont adnak a biztonságos nádszigetek, a tocsogósok, a szinte megközelíthetetlen mocsaras területek. A nedves réteken bíbicek, harisok, és piroslábú cankók költenek. Szép számmal fészkelnek erre nádi dalosmadarak is: elsősorban nádirigók, fülemülék (melyek arról nevezetesek, hogy valamennyi énekesmadár közül a legszebben énekelnek), barkós cinegék, sitkék, kékbegyek, nádi tücsökmadarak. Ősszel a vadlibák összetéveszthetetlen gágogásától hangos a nádas.

A belső nádrengeteg madárvilága mellett a part menti nádasokban élő kisállatok gazdag állománya is megfigyelhető: békák, gőték, mocsári teknősök, vízisiklók, cickányok és törpeegerek lakják e területeket.

A tó többi része a halak birodalma, és egyben a horgászok paradicsoma. Kezdetben a halászat jelentette az egyik legfontosabb megélhetési forrást a környékbeli települések lakói számára, ám a mértéktelen orvhalászat olyan pusztítást okozott a tó halállományában, hogy az 1800-as évek második felétől erősen megszorították a velencei-tavi halászati lehetőségeket, majd 1974-ben meg is szüntették a halászatot.

Napjainkban a sporthorgászok örülhetnek leginkább a halakban gazdag víznek, akik számukra kiépített horgásztanyákon, pecázó telepeken hódolhatnak szenvedélyüknek. Van a tóban bőséggel ponty, busa, csuka, süllő, harcsa, balin, keszeg, dévér, sügér, amur és angolna.

Növényvilág

A tavat elborító sűrű nádrengeteg nemcsak környezeti, hanem megélhetési szempontból is meghatározza az itteni lakosság életét: a nádvágás, nádfeldolgozás ősidők óta keresett szakma a környéken. Ősszel kévékbe, úgynevezett nádsátrakba rendezik a betakarított és kiszárított nádat, melyek nagy részét Nyugat-Európába szállítják tetőfedő nádnak, illetve nádszövetnek.
A nádon kívül jellemző vízinövények a part menti sásfajták, a kosbor, a sziki őszirózsa, a veresnadrág csenkesz, a nádasok szélén a vízirence, a csillárka, valamint a törékeny levelű borzhínár.

Megközelítés

Körülbelül félúton fekszik Budapest és a Balaton között. Könnyen megközelíthető gépkocsival -az Északi parton haladó M7 autópályán vagy a Déli parton a 70. számú főúton-, illetve vonattal a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon.

 

Keresés az adatok közt
» Hírek
» Médiaajánlat
» Kapcsolat
» Hasznos linkek
Laptop, notebook, tablet, mobiltelefon, TV szerviz, alaplap javítás, BGA csere, ingyenes bevizsgálás, Budapest
Irányítószám kereső, Magyarország települései, irányítószámai és még sok más statisztikai adat
Notebook, laptop, PC, tablet, mobiltelefon alkatrészek és kiegészítők webáruháza
Makettek, műgyanta figurák, mellszobrok, harcjármű kiegészítők, dioráma kiegészítők
Takarítás - korszerű gépekkel és tisztítószerekkel - felsőfokon
Notebook kijelzők olcsón, raktárról
GY&K Marketing Kft. - friss hírek
Univerzális számlázó program

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright 2007. TÓINFO. Minden jog fenntartva.